Petek ToursPetek Tours
Forgot password?

VARAŽDIN I TRAKOŠĆAN – jednodnevni izlet, autobus

varazdin_trakoscan

VARAŽDIN I TRAKOŠĆAN - jednodnevni izlet, autobus
22.04.2017.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 100,00 KN

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na desnoj obali rijeke Drave nalazi se grad Varaždin, danas sjedište Varaždinske županije. Iako materijalni dokazi govore o postojanju naselja još u vrijeme prethistorije pa zatim i Rimskog carstva, u povijesnim izvorima Varaždin, tada pod imenom Garestin, prvi se put spominje 1181.godine u ispravi kralja Bele III. Ono po čemu se Varaždin razlikuje od drugih gradova, njegova je izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Starog grada na relativno malom prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma, secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica. Bogatstvo sakralne baštine donijelo je Varaždinu naziv Grada zvonika, a anđeli na oltarima, zidovima i slikama naziv Anđeoskog grada. Varaždinska feudalna utvrda, od davnina nazivana Stari grad, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina. Bila je središte plemićkog posjeda, vlasnički i pravno odvojenog od kraljevskog i slobodnog grada Varaždina. 1925.godine u njegovim je prostorima otvoren Gradski muzej koji u 40-ak prostorija čuva vrijednu spomeničku i kulturnu baštinu grada. Stvarano vizionarskom dušom Hermana Hallera, Varaždinsko groblje nije samo počivalište mrtvih već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode.

Dvorac Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika.

Plan puta:
Polazak u jutarnjim satima ispred doma kulture u Ivanić gradu. Vožnja udobnim autobusom do Varaždina. Autobus ostavljamo na kod Gradskog groblja i u obilazak krećemo pješice. Nakon kraćeg obilaska Gradskog groblja, šetnja u smjeru centra grada. Obići ćemo glavni gradski trg, razgledati niz baroknih palača, Gradski park i Crkvu Sv.Nikole. Razgled Starog grada i muzejske zbirke. Kraće slobodno vrijeme za odmor i okrijepu u parku Starog grada. Po želji kupnja suvenira na Trgu tradicijskih obrta. Iz Varaždina krećemo prema Trakošćanu. Razgled dvorca i šetnja uz jezero. Slobodno vrijeme za igru. Polazak iz Trakošćana prema dogovoru. Dolazak ispred doma kulture u Ivanić gradu u ranim večernjim satima.

Cijena uključuje:
prijevoz udobnim turističkim autobusom,
turističkog pratitelja,
troškove jamčevine i organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
osobnu potrošnju
sve što nije navedeno pod aranžman uključuje
putno osiguranje
ulazice za gradski muzej
Napomena: za ovo putovanje vrijede „Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane“ Petek tours-a.

Šifra aranžmana: 165-2016/PA/I