Petek ToursPetek Tours
Forgot password?

KARLOVAC – OZALJ – jednodnevni izlet, autobus

karlovac_ozalj

KARLOVAC – OZALJ - jednodnevni izlet, autobus
25.03.2017.

Cijena po osobi 100,00kn
(kalkulacija na bazi 33 pax)

PLAN PUTA:

Na izlet krećemo ispred doma kulture u Ivanić gradu, i udobnim autobusom vozimo se prema Karlovcu, uz usputna zaustavljanja. Prva postaja na našem putuje Stari grad Dubovac.  Stari grad Dubovac je najstariji karlovački spomenik i još od 1896. godine je u općinskom vlasništvu i otvoren javnosti. U branič-kuli s vidikovcem postavljena je izložbe „Oko Kupe i Korane“ autora Laze Čučkovića i Željka Kovačića.
Dubovac je ime je dobio po nekadašnjoj hrastovoj (dubovoj) šumi koja ga je okruživala. U srednjem se vijeku Dubovac razvio kao naselje s utvrdom na rubu Podunavlja, kojeg su na zlosretni Veliki petak 1578. godine, Osmanlije do temelja poharale. Premda zemljišno nevelik, dubovački veleposjed je bio gospodarski značajan kao regionalno trgovište. Njegovi su vlasnici bile, između ostalih, i značajne velikaške obitelji, (S)Zudar (1387.-1426.), Frankopan (1442.-1550.) i Zrinski (1550.-1578.) a potom zapovjedništvo karlovačke vojske (1678.-1810.).

Iz Karlovca nas put vodi do Ozlja.
Stari grad Ozalj arhitektonski je zaista raznolik, građen i nadograđivan u različitim epohama, od kojih je svaka dala svoje obilježje tom neobično vrijednom zdanju.
U posjedu je raznih plemićkih obitelj, a godine 1928 obitelj Thurn i Taxis darovnicom ga daruju družbi „Braća hrvatskoga zmaja“ – današnjim vlasnicima.
Preko drvenog mosta ulazi se u kompleks koji se sastoji od ulazne kule manje kule s lijeve strane ulazne kule, glavne branič-kule tj. Babonić kule, južnog, istočnog i sjevernog krila te Palasa Zrinskih kojeg su generacije Zrinskih izabrale za svoj dom. U  XVIII stoljeću Ozalj je obnovljen i pretvoren u lijepi dvorac. Kroz stari grad i gradski muzej provest će nas stručni djelatnik.
Gledajući s mosta, ponad pjenušavoga ozaljskog slapa, opazit ćete još jedan bajkoviti prizor: kamena neoklasicistička palača s krunasto nazubljenim ukrasima i skladnim arkadama, okružena stražom visokih smreka…
Iza kamenog zdanja, koji se doima poput dvorca, krije se stara hidrocentrala grada Karlovca – Munjara, ujedno jedan od najljepših pirmjera industrijske arhitekture. U njeno oblikovanje svoj talent uložio je poznati arhitekt Herman Bolle. Nakon više od sto godina, uz više od 5 000 sati rada godišnje, i danas proizvodi dragocjenu tzv. „zelenu“ električnu energiju. Razgledati ćemo je u pratnji stručnog djelatnika. Polazak prema dogovoru. Dolazak ispred doma kulture u Ivanić gradu u popodnevnim satima.

Cijena uključuje:
prijevoz udobnim turističkim autobusom,
turističkog pratitelja,
troškove jamčevine i organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
osobnu potrošnju
sve što nije navedeno pod aranžman uključuje
putno osiguranje
Napomena: za ovo putovanje vrijede „Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane“ Petek tours-a.

Šifra aranžmana: 166-2016/PA/I